20. yüzyıl tıbbı, bilimsel ve teknolojik ilerlemeler ile önemli gelişmeler kaydetmiş olsa da, bu dönemin tıbbi dünya görüşü, hastalık deneyiminin tam olarak anlaşılmasını engelleyen patolojik ve anatomik hastalık perspektifine dayanmaktadır. Bu durum, hastalığın belirli paradigmalar içinde ele alınmasını zorunlu kılmakta ve hekimlerin hastayı teori nesnesi olarak görmeleri hasta-hekim ilişkilerinde bazı sorunları ortaya çıkarmaktadır.
Bu bağlamda çalışmada, modern tıbbın felsefeyi ihmal etmesi nedeniyle hasta-hekim ilişkisinin analizi için fenomenolojik yöntemin ve bu yöntemin günümüz tıbbında uygulanabilirliğinin ele alınması hedeflenmiştir. Fenomenoloji, hastanın hastalık deneyiminin (birincil şahıs hastalık deneyiminin) betimlenmesine olanak tanıyarak, hastanın hastalığı yaşama şekli ile hekimin bakış açısının farklılıklarını ortaya koymayı sağlar. Bu, tıpta fiziksel bedenin merkezde olduğu bir yaklaşımı eleştiren ve teori öncesi bir yöntem olan fenomenolojinin, tıbbi fenomenleri (hastalık, sağlık vb.) deneyimleyenlerin perspektifinden keşfedilmesini sağlar.
Bu çalışmanın ortaya çıkmasında pek çok kişinin katkısı bulunmaktadır. Bu vesileyle, tıp felsefesi alanındaki çalışmalara bir katkı sağlama umuduyla, hayatımın her alanında yanımda olan ve desteğini esirgemeyen canım anneme; hayatıma büyük anlam katan ve hocalığı yanı sıra ağabeylik yapan Prof. Dr. Kasım Küçükalp’e; eğitimim boyunca bana baba şefkati gösteren ve her zaman yanımda olan Dekan hocam Prof. Dr. Ali Kaya’ya; yakın ilgisi ve ağabeyliği için Prof. Dr. Ahmet Dağ’a; her türlü fikir ve önerileri ile yolumu aydınlatan kıymetli hocam Prof. Dr. Mehmet Fatih Birgül’e; ilmi hayatımda çok müstesna bir yeri olan saygıdeğer hocam Prof. Dr. Ahmet Ayhan Çitil’e; destek ve yardımları için minnettar olduğum Bursa Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden hocam Doç. Dr. Elif Atıcı’ya; lisans eğitiminden bu yana yanımda olan hocam Prof. Dr. Abdüllatif Tüzer’e; tatlı diliyle ilgilenen Doktor Ali İhsan Akçay’a; güler yüzü ve desteğini esirgemeyen hocam Doç. Dr. Ergin Ögcem’e ve lisansüstü eğitimim boyunca bana çok şey kazandıran Bursa Uludağ Üniversitesi’ndeki diğer değerli hocalarıma, dostlarıma ve arkadaşlarıma sonsuz teşekkürlerimi sunarım.