Algolojide Girişimsel Yöntemler’in ilk baskısının üzerinden on yılı aşkın bir süre geçti. Bu süre zarfında, ülkemizde algoloji alanı birçok ülkenin önünde gelişmiş ve kurumsallaşmıştır. Artık yüzlerce meslektaşımız algoloji yan dal ihtisasını tamamlamış veya almakta. Bu uzun bayrak yarışında, bayrağı bizden devralıp geleceğe taşıyacaklarına olan inancım tam.
Algolojinin gelişim sürecinde girişimsel yöntemlerin önemi giderek artmaktadır. Girişimsel yöntemlerin daha fazla hekim tarafından uygulanması, daha geniş bir hasta kitlesine ulaşmasıyla birlikte uygulama ilkelerinin belirlenmesi, yöntemlerin ayrıntılı tanımlanması, komplikasyon ve yan etkilerinin bilinmesi çok daha önemli hale gelmiştir.
Algoloji çerçevesinde uygulanan girişimsel yöntemler, bu yöntemleri uygulayacak hekimlerin disiplini konusunu da gündeme getirmiştir. Girişimsel yöntemlerin minimal invazif yöntemler çerçevesinde ele alınabilmesi için hekimin cerrahi bir eğitim alması gerekmektedir ve bu kolay bir eğitim değildir.
Her yeni dalın doğum sürecinde olduğu gibi, algolojinin gelişiminin de sancılı olması beklenir. Algoloji; kronik ağrı hastalarının değerlendirilip tedavi edildiği, hastanın uzun süreli takibini gerektiren zorlu bir süreci yönetme yükümlülüğü olan, devrim niteliğindeki teknolojik gelişmelerden yararlanılarak uygulanan girişimsel yöntemlerin gerçek bir eğitim süreciyle kazanılabileceği bir tıp dalıdır. Hangi branştan olursa olsun, bu girişimlerin gerçek bir eğitim sürecinden geçmeden uygulanması düşünülemez, aksi takdirde çeşitli komplikasyonlar ve olumsuz sonuçlar ortaya çıkabilir.
Ancak, bu sancılı sürecin sonunda, genç algolog meslektaşlarımızın çabalarıyla algolojinin hak ettiği yere ulaşacağına ve eğitim dışı uygulamaların sona ereceğine inancımız tamdır. Işık her zaman kayalar ve engeller arasından bir yol bularak aydınlığa ulaşır.
İlk baskısını tek başıma gerçekleştirdiğim bu kitabın tükenmesi üzerine ikinci baskının yapılması gündeme geldi. On yılı aşkın kısa bir sürede, genç algologlarımız yeni yöntemleri ülke çapında etkin bir biçimde uygulamaya başladılar. Bu nedenle, ikinci baskıyı planlarken algolojiye katkı sunan, umut veren genç algologlarla birlikte olmayı tercih ettik. Kitabımıza katkıda bulunan tüm genç meslektaşlarımıza teşekkür ediyor ve onları kutluyorum. Güzel bir ekiple gerçekleştirdiğimiz bu kitabın, algolojinin genç kuşaklarına yararlı olmasını diliyorum.
1987’den beri Türkçe kitaplarımın büyük çoğunluğunu basan Nobel Tıp Kitabevleri’nin değerli yöneticisi, dostum Ersal Bingöl ve Nobel Tıp Kitabevleri çalışanlarına teşekkür ederim.
Kitabın baskıya hazırlanma sürecinde tüm bölümleri elden geçiren, gerçek bir editör yardımcılığını üstlenen sevgili Gözde Dağıstan’a da ayrıca teşekkür ediyorum. Sağ olsun.