Erişkin eğitimi için öncelikle olumlu bir eğitim ortamının oluşturulması gerekmektedir. Olumlu eğitim ortamı, her bireyin kendini rahat hissettiği, korkudan ve endişeden uzak, görüntülerin yansıtılabildiği altyapının olduğu, oturma düzeni ile iletişimin rahat kurulduğu ve dış etkenlerce rahatsız edilmeyen bir ortamdır.
Erişkin eğitiminde bazı kurallar bulunmaktadır. Erişkinler, ihtiyaç duyduğu bilgiyi öğrenir. Hasta konseyleri, bu nedenle eğitimin değerli bir parçasıdır. Konseyde sunulan hastanın tanı ve tedavi sürecine karar verebilmek için bilgi birikiminin olması gerekir. Konseylerde, meslekte yetişen uzmanlık öğrencilerine olgu üzerinden interaktif ve katılımcı yöntemler kullanarak tanı ve tedavi için hangi bilgilere ihtiyaç duyacaklarını gösterip, ilgilerini soruna doğru yönlendirirdik. Uzmanlık öğrencilerinden birine soruyu yönlendirir ve kaybolmaması için üzerine “Buranın Defteri” diye yazdığımız deftere, soruyu kendi el yazısıyla yazdırıp yazılı cevaplaması için süre verirdik.
Uzmanlık öğrencilerinin bağımsız öğrenme yeteneklerinin de geliştirilmesi gerekir. Bu karar sürecine yön veren bilgilerin kendi çabalarıyla kaynağının bulunması ile mümkündür. Eğitimin sürekliliğinin sağlanması için kaynağa erişim ve kullanılmasının öğrenilmesi de gereklidir. Günümüzde bilgi kirliliği bir sorun teşkil etmektedir. Sağlıklı bilgiye erişim için, uzmanlık öğrencilerinin gerektiğinde yan yana oturdukları, konuyla ilgili özel dal çalıştıran abilerine danışarak temel kaynaklara ulaşmalarını sağladık.
Uzmanlık öğrencilerinin yoğun hastane programları yanı sıra aile sorumlulukları ve diğer taahhütleri olabilir. Bu nedenle erişkin eğitimi programları, esnek bir zaman çerçevesinde sunulmuştur. Soruların yanıtları için gereken süreyi tanıdık. Uzmanlık eğitimi alanların verilen görevi yapıp yapmadıkları değerlendirilerek geri bildirim alınmalıdır. Değerlendirme ve geri bildirim, kendi gelişimlerini takip etmelerine ve gerektiğinde düzeltmeler yapmalarına yardımcı olur. Edinilen bilgilerin diğer uzmanlık öğrencilerine aktarımı için her konsey öncesi yazılı olarak cevaplanan sorular, görevi yapan kişi tarafından sesli olarak okunur ve hangi kaynaklardan bilgiye ulaştığı bildirilir, böylece bilgi paylaşımı sağlanır.
Aksatmaksızın bu konseylerin yapılması, eğitimin sürekliliğini sağladı. 2016 ortalarında emekli olduktan sonra uzman olan meslektaşlarım, adını “Buranın Defteri” koyduğumuz defteri alıp, ürolojinin dinamikliği nedeniyle cevapları güncelleyerek kitap haline getirmeye karar verdiler. Sorular, güncel pratikte yaşanan gerçek hayatla bağlantılıydı.
Soru-cevap defterini çabalarıyla kitap haline getiren meslektaşım Dr. Hakan Türk ve emeği geçen tüm meslektaşlarıma teşekkür ederim. Emeklilik günlerimde beni mutlu ettiler.