Fıkıh, ibâdat ve hukuk konularından müteşekkildir. İslam dini, kişiye ilk vazifesinin Allah’a kulluk görevi olduğunu bildirmekte ve bu vazifeyi en iyi şekilde yerine getirmesi gerektiğini telkin etmektedir. Dolayısıyla kişi, kulluk görevini yerine getirebilmek adına dini vecibeler hususunda titizlikle hareket etmeyi vazife bilmeli ve istenilen doğrultuda yaşamaya azami derecede önem vermelidir. Kişi hem dini vecibelerini yerine getirebilmek hem de hukuki hususlar için ilk etapta Kur’an-ı Kerim’e, akabinde yüce kitabın açıklayıcısı konumunda olan sünnet-i seniyyeye müracaat etmelidir. Aynı zamanda kişi, amelî ve şer’i hükümleri en doğru şekilde hayata geçirebilmek adına konunun uzmanı mezhep kurucularına ve bu mezhepler içerisinde de kendi yetkinliğini kanıtlamış fakîhlere yönelme ihtiyacı hissedebilir. Fakîhlerin görüşlerine ulaşabilmek adına ise alanın muteber kaynaklarına başvurulmaktadır. Bu sebeple eserler içerisindeki bilgilerin doğruluğunun ehemmiyeti ortaya çıkmaktadır.
Literatürde, el-Muhalla üzerine yapılan çalışmalar dikkatleri celbetmektedir. Nitekim bu çalışmalar sonucunda İbn Hazm’ın (ö. 456/1064) el-Muhalla adlı eserinde Ebû Hanîfe, Ahmed b. Hanbel, İmam-ı Şafiî, Mâlik b. Enes ve diğer âlimlerin görüşlerini aktarırken bazı hataların sâdır olduğu tespit edilmiştir. Bu çalışmaların yanı sıra eser üzerinde Ebû Yûsuf’a (ö. 182/798) dair herhangi bir tahkik çalışmasının bulunmaması sebebiyle, çalışmamızda sıklıkla müracaat edilen ve Mukayeseli İslam Hukuku’nun ana kaynaklarından biri olan İbn Hazm’ın el-Muhalla adlı eserinde Ebû Yûsuf’a ait görüşlerin tahkik edilmesi esas alınmıştır. El-Muhalla adlı eserle ilgili yapılan tahkik çalışmalarında 6 yüksek lisans tezi bulunmaktadır. Bu çalışmalar; Hülya Akman tarafından “İbn Hazm’ın el-Muhalla Adlı Eserinde Ebû Hanîfe’ye Nispet Edilen Görüşlerin Tahkiki (İbadetler Örneği)”, Jauharıl Ulya tarafından “İbn Hazm’ın el-Muhalla Adlı Eserinde İmam Şâfiî’ye Ait Görüşlerin Tahkiki (İbadetler Örneği)”, Ömer Faruk Takım tarafından “İbn Hazm'ın el-Muhalla Adlı Eserinde Ahmed b. Hanbel’e Ait Görüşlerin Tahkiki (İbadetler Örneği)”, Vezbet Kartal tarafından “İbn Hazm’ın el-Muhalla Adlı Eserinde İmam Şafiî’ye Nispet Edilen Görüşlerin Tespit ve Tahkiki (Aile Hukuku Örneği)”, Mia Siti Nurazizah tarafından “İbn Hazm’ın el-Muhalla Adlı Eserinde İmam Şâfiî’ye Ait Görüşlerin Tahkiki (Aile Hukuku Örneği)” ve Canan Kösetürk tarafından “İbn Hazm’ın el-Muhalla Adlı Eserinde Ebû Hanîfe’ye Nispet Edilen Görüşlerin Tahkiki (Aile Hukuku Örneği)” ile ilgili bitirilmiş yüksek lisans tezleridir.
Çalışma giriş, üç bölüm ve sonuçtan oluşmaktadır. Birinci bölümde İbn Hazm’ın hayatı, ilmî şahsiyeti ve eserleriyle müellifin el-Muhalla adlı eseri ayrı bir başlık altında ele alınmıştır. İkinci bölümde Ebû Yûsuf’un hayatı, ilmî şahsiyeti ve eserleri yer almaktadır. Üçüncü bölüm ise çalışmanın ana konusunu teşkil etmektedir. Bu bölümde İbn Hazm’ın el-Muhalla adlı eserinde Ebû Yûsuf’a nispet ettiği görüşler Hanefî mezhebinin temel kaynakları üzerinden tahkik edilmiş ve değerlendirilmiştir. Büyüklerimiz tarafından ilmin başlangıcının acı, nihayete erdirmenin ise tatlı olduğu söylenegelmiştir. Öncelikle ele almış olduğum çalışmayı nihayete erdirme hususunu bahşeden Rabbim’e sonsuz hamdolsun. Bilgilendirme ve yönlendirme noktasındaki desteğinden ve çalışmama göstermiş olduğu titizlikten dolayı danışmanım Doç. Dr. Mehmet Selim Aslan hocama teşekkür ederim. Çalışmama katkılarından dolayı Prof. Dr. Osman Şahin, Doç. Dr. Mustafa Harun Kıylık ve Doç. Dr. Muhammed Laif Altun hocalarıma teşekkür ederim. Kitabımı okuyarak revize edilmesi gereken hususları titizlikle düzelten ve mizanpaj çalışmalarını tamamlayarak yayıma hazır hale getiren Arş. Gör. İsa Yalçın hocama teşekkür ederim. Son olarak, yoğunluğumun yorgunluğa dönüştüğü bu süreçte maddî ve mânevî desteklerini hiçbir zaman esirgemeyen kıymetli annem Seyyide Nermin Sinoğlu hanımefendiye, kıymetli babam Seyyid Mehmet Ali Sinoğlu beyefendiye ve aileme teşekkür ederek bu âcizane çalışmayı tüm okuyucuların istifadesine sunarım.