Kıraatlerde Tevkîfîlik ve İctihadîlik Olgusu

Kiralama Seçenekleri

₺ 0.00

Kıraatlerde Tevkîfîlik ve İctihadîlik Olgusu

Kur’an tarihi ve Kur’an ilimlerinin önemli konularından biri de kıraatlerdir. Kıraatlerle ilgili en önemli çaba, Kur’an’ı Hz. Peygamber’in okuduğu biçimiyle tespit etmek, onu arz ve sema yoluyla hem şifahi hem de yazılı bir şekilde sonraki nesillere ulaştırmaktır. Ancak, tarihi süreç içerisinde kıraatlerle ilgili tartışılan birçok konu vardır. Kıraatlerin neliği bağlamında vahiy-kıraat ve Kur’an-kıraat ilişkileri, kıraatlerin mütevatir olup olmadığı, kıraatlerin sınıflandırılması, makbul olan ve olmayan kıraat çeşitleri, kıraatlerin sınırlandırılması ve ölçütleri gibi konular bunlardan bazılarıdır.
Kıraatleri ilgilendiren birçok konuyla ilişkili bir husus da kıraatlerin ne kadar tevkîfî olup olmadığı meselesidir. Kıraatlerin tevkîfîliğini veya ictihadîliğini kabul etmenin sonuçları da önem arz etmektedir. Kıraatlerdeki bu önemli meseleler, “Kıraatlerde Tevkîfîlik ve İctihadîlik Olgusu” adıyla çalışma konusu olarak belirlenmiştir. Tevkîfîlik ve ictihadîliğin sadece kıraatlere özgü olmadığı, hatta bütün dini konuların tevkîfî ve ictihadî olarak değerlendirilip değerlendirilemeyeceği bilinmektedir. Örneğin, gaybî olan bütün konuların ve ibadetlerle ilgili birçok konunun ictihadla belirlenemeyeceği ve tevkîfî oldukları inkâr edilemez. Ancak, dini bir konunun tevkîfî veya ictihadî olduğunu belirleyen ölçütler de bulunmaktadır. Diğer dini konular gibi kıraatlerin de tevkîfîliğinin ne oranda olduğunun bilinmesi, kıraatleri daha sağlıklı değerlendirmemize katkı sağlayacaktır.
Bu bağlamda kıraat farklılıklarının ne kadar tevkîfî veya ictihadî olduğunu konu edinen bu tez çalışması, giriş, üç bölüm ve sonuç şeklinde tertiplenmiştir. Kıraat imamlarına isnad edilen Kur’an kıraatinin ve farklılıklarının ne kadar tevkîfî, ne kadar ictihadî veya tercihî olup olmadığını tespit etmek, kıraatlerin vahiy ve Kur’an ile ilişkilerini belirlemede yol gösterici olacaktır. Kıraatlerin tamamının tevkîfî veya ictihadî olduğunu kabul etmek, kıraat farklılıkları arasında yapılan tercih eylemini, sahih kıraatlerin önce yedi ile sınırlandırılması, sonra on kıraate ve nihayetinde meşhur denilen dört kıraatin daha eklenerek on dört kıraate çıkarılması faaliyetini izah etmek güçleşecektir. Bundan dolayı, kıraat farklılıklarının bir kısmının tevkîfî, bir kısmının da ictihadî olup olamayacağını belirlemek bu çalışmanın hedefi olacaktır.
Kıraatlerdeki tevkîfîliği bilmek için öncelikle konunun temel kavramı olan tevkîfî ve onun zıddı olan ictihadî, ilgili olan tercih ve kıraat kelimelerinin semantik tahlilinin yapılması, bu kelimelerin birbiriyle olan ilişkilerinin tespit edilmesi gerekmektedir. Bu terimlerin anlam alanları belirlendikten sonra hangi kıraat farklılıklarının tevkîfî veya ictihadî olduğunu görmek için tevkîfîlik ve ictihadîliğin ölçütlerini de tespit etmek gerekecektir. Dolayısıyla, konumuz ile ilgili kavramsal alan belirlenmiş, tevkîfîlik ve ictihadîliğin ölçütleri tespit edilmiş ve kavramlar arası ilişki ortaya konmuştur. Temel kavramlar bağlamında vahiy ve tevatürlük yönüyle kıraatlerin ne olduğu, tevkîfîlik ve ictihadîlik açısından kıraatlerin sınıflandırılması ve sınırlandırılmasının durumu tespit edilmiştir. Yapılan tespitler ve ölçütler ışığında, kıraat birikimindeki uygulanan örneklerden hareketle kıraat farklılıklarının tevkîfîliği ve ictihadîliği belirlenmeye çalışılmıştır. Kıraatlerin tevkîfî veya ictihadî olduğunu kabul etmenin sonuçlarının ne olduğu da irdelenmiştir. Çalışmamızda kıraatlerle ilgili ele alınan bütün konuların tevkîfîlikle ilişkisinin ne olduğuna mutlaka değinilmiştir.
Çalışmama bilgi ve tecrübeleriyle değerli katkılarda bulunan ve bu esnada beni hoşgörüyle karşılayan başta danışman hocam Sayın Prof. Dr. Mehmet Dağ’a, yol gösterici ve teşvik edici tavsiyelerde bulunan Prof. Dr. Abdülmecit Okçu ve Prof. Dr. Eyüp Bekiryazıcı hocalarıma, ayrıca kaynaklara ulaşmamda ve çalışmam süresince desteklerini esirgemeyen Prof. Dr. Mehmet Dinçoğlu’na teşekkürlerimi arz ederim.

Hata Bildir

Bu E-Kitap; Dijital Hakların Korunması amacıyla belirlenen süre için kullanılmaktadır.
Özellikler Durum
Kopyalanma ve Çoğaltma İzni
Alıntı/Atıf Yapma İmkânı
Web Üzerinden Okuma
Çevrim Dışı Okuma
Kullanılabilecek Cihaz Sayısı 2
Ekran Görüntülü/Ekran Kaydı
Not Alma
Yazdırma*
Vurgulama ve Boyama
Metin İçinde Gezinme
Gelişmiş Metin İçi Arama
Renklendirme
Lisanslama
IP ve ID Kontrolü
Filigran
İade Hakkı
Metin Okuyucu LockLizard Viewer

* (Yayıncı tarafından izin verilmişse)

NASIL ÇALIŞIR?

1

Lisans Yazılımını Yükle

Sisteminize uygun olan LockLizard DRM (digital lisans koruma yazılımı) yazılımını cihazınıza indirin ve kurulumu tamamlayın.

2

Cihazını Lisansla

Lisans dosyanızı üye panelinde bulunan Lisans Yönergesi menüsü üzerinden cihazınıza indirin ve görüntüleyici yazılımına aktarın.

3

E-Kitabını İndir

Korumalı e-kitabı indir seçeneği ile .pdc uzantılı şifreli e-kitabı cihazınıa indirin ve görüntüleyici yazılıma aktarın.

4

E-Kitabı Aç

Çevrımdışı kullanım için gerekli tüm adımları tamamladıktan sonra şifreli e-kitabınızı cihazınızda kullanabilirsiniz.

!

Hatırlatma

Kurulum yalnızca çevrımdışı kullanım için yapılmalıdır. Tarayıcıda görüntüleme kurulum ve lisanslama gerektirmez. Tıkla ve kolayca görüntüle.

Son Yorumlar

Kullanım Rehberi

  • Lisansı Yükle

    Digital lisansınızı bilgisayarınıza yükleyin.

  • E-kitabı Yükle

    Librarytürk kütüphanesinden kitabınızı seçin.

  • Lisansı Aktifleştir

    İndirilen lisans dosyasını locklizard pdf okuyucuya tanımlayın.

  • oku

    Pdf Oku

    Artık cihazınızda pdf dosyalarına erişebilirsiniz.

Nasıl Çalışır?

libraryturk

Türkiye'nin akademik e-kitap sağlayıcısı Librarytürk. Librarytürk; çevrimiçi akademik kitaplar ve materyallerin lider sağlayıcısıdır. Araştırmacılar için bir e-kütüphane görevi üstlenen Librarytürk, bugüne kadarki istatistiksel rakamları ile bu alanda öncü olma hedefine kararlı ve emin adımlarla ilerlemeye devam ediyor.