Bu eserde tasavvufî tecrübede avâm-havâs ayrımının anlamı ve önemini derinlemesine ele alınmaktadır. Gazâlî örneği üzerinden yapılan bu çalışma, tasavvufun temel kavramlarından biri olan avâm ve havâs ayrımını, tarihsel ve teolojik bağlamda incelemektedir.
Kitap, öncelikle avâm ve havâs kavramlarının etimolojik kökenlerini ve İslâm düşüncesindeki yerini açıklamıştır. Züht ve tasavvuf dönemine ait kaynaklar üzerinden yapılan incelemelerle, bu kavramların nasıl geliştiği ve farklı İslâmî disiplinlerde nasıl kullanıldığı ortaya konmuştur. Gazâlî’nin eserleri merkeze alınarak yapılan analizlerde, onun bu ayrımı nasıl yorumladığı ve uyguladığı detaylı bir şekilde irdelenmiştir.
Çalışmanın ana temasını, tasavvuf ehlinin ilmi ve manevi derecelendirme anlayışı oluşturmakta ve şeriat, tarikat, hakikat ve marifet derecelendirmesi bağlamında zâhir ve bâtın ilimleri arasındaki ilişki açıklanmaktadır. Çalışma hem akademik çevrelere hem de tasavvufa ilgi duyan genel okuyuculara hitap etmekte ve tasavvufun anlaşılıp tasavvufî tecrübelerin doğru bir şekilde yorumlanmasına katkı sağlamaktadır.
---------------
This work, written by Meryem Gökdere, delves deeply into the meaning and significance of the distinction between commoners (avâm) and the elite (havâs) in the Sufi experience. This study, carried out through the example of Ghazali, examines the avâm and havâs distinction, one of the fundamental concepts of Sufism, in historical and theological contexts.
The book firstexplains the etymological origins of the concepts of avâm and havâs and their place in Islamic thought. Through examinations of sources from the asceticism and Sufi periods, it is revealed how these concepts developed and were used in different Islamic disciplines. The analyses centered on Ghazali's works thoroughly explore how he interpreted and applied this distinction.
The main theme of the study is the understanding of intellectual and spiritual grading among Sufi practitioners, and the relationship between the external and internal sciences in the context of the gradation of sharia, tariqa, haqiqa, and ma'rifa. The discussion focuses on how commoners perceive knowledge and worship and how the elite perceive gnosis and spiritual experiences, in line with Ghazali's thoughts.
This work provides a comprehensive perspective on the reasons why Ghazali and the early Sufis, whom we can refer to as pre-Ghazali Sufis, classified people as commoners and the elite. It appeals to both academic circles and general readers interested in Sufism, contributing to a better understanding and correct interpretation of Sufi experiences