Dikey entegrasyon, temel ve klinik tıp bilimlerinin ayrı değerlendirildiği bir müfredattan, tıp eğitiminin başlangıcından itibaren temel tıp bilimlerinin klinik tıp bilimlerine uyum ve entegrasyonunu artıracak bir geçiş olarak kabul edilmektedir. Dikey entegrasyonun amacı, öğrenmeyi bilginin kullanım şekliyle eşleştirerek klinik uygulamalarda temel bilimlerin bütüncül yaklaşımını sağlamaktır.
“Temelden Kliniğe Sistemler” kitap serisi, dikey ve yatay entegrasyonu bir arada esas alan bir yaklaşımla temel ve klinik bilimleri bir arada sunmayı amaçlamaktadır. Bildiğimiz kadarıyla, ülkemizde bu bakış açısıyla yayımlanan ilk kitap serisidir. “Temelden Kliniğe Kardiyovasküler Sistem” kitabı, kalp ve damar sistemi embriyolojisinden başlayarak anatomisi, histolojisi, fizyolojisi, patolojisi, farmakolojisi, radyolojisi, erişkin ve çocuk kardiyolojisi ile kalp-damar cerrahisi olmak üzere toplam 10 bölüm ve 94 konuyu içermektedir. Her bölümün başlangıcında kısa bir bilim tarihçesi yer almaktadır.
Türk tıp yayımları arasında ilk defa, “Tıp Eğitiminde Bir Sözüm Var” bölümü eklenerek, tecrübeli hocalarımızın tıp eğitimiyle ilgili görüş ve önerileri paylaşılmıştır. Ayrıca, bölüm sonlarına eklenen bulmacalar ve sorularla bilginin pekiştirilmesi hedeflenmiştir. Elinizdeki bu eser, genişletilmiş içeriğiyle 2. baskı olarak hazırlanmış ve her seviyedeki tıp fakültesi öğrencilerine, ilgili bölüm asistanlarına, uzmanlarına ve akademisyenlerine faydalı olması amaçlanmıştır.
Kitabın güncellenmesinde emeği geçen tüm yazarlara, bölüm editörlerine ve yayıma hazırlayan ekibe teşekkürlerimizi sunuyoruz. Daha iyiye, daha güzele... Sevgiyle.