Sağlık bilgi sistemlerine baktığımızda, sağlık kurumlarında geçmiş yirmi otuz yıl öncesinde birbirinden bağımsız kişisel bilgisayarların olduğunu görmekteydik. O dönemler elektronik kayıtlar yerine manuel hasta kayıtları tutuluyordu. Hatta insanlar, bilgisayarlar bozulacak düşüncesiyle bilgisayarda işlem yapmak ve elektronik ortamda veri kaydı almak istemiyorlardı. Ancak günümüzde teknolojinin ilerlemesiyle birlikte, sağlık bilgi sistemlerinde de elektronik sağlık sisteminin yer aldığını görmekteyiz. Sağlık bilgi sistemlerinin ne denli önemli olduğunu, toplumdaki her birey Covid-19 pandemi döneminde bizzat deneyimledi. Sağlık bilgi sistemleri sayesinde yalnızca sağlık veri kaydının tutulması sağlanmakla kalmıyor, aynı zamanda sağlık kurumu ve sağlık politikacılarının hızlı karar alması da destekleniyor.
Günümüzde örneğin, hastanın sağlık verilerinin kurumsal olarak bilgi sistemine işlenmesiyle birlikte ilgili hekim, anında hasta kaydını görebilmektedir. Ülkemizde, hasta veri kaydının sadece ilgili hastane bazında değil, tüm hastaneler bazında elektronik sağlık kaydı şeklinde olması temenni edilmektedir. Bu kitabın, sağlık bilgi sistemleriyle ilgili eksiklikleri tamamlayacağına inanıyorum.
Kitabın birinci bölümünde, sağlık bilgi sistemleri ve amaçları; ikinci bölümünde, sağlık bilgi sistemleri ile ilgili standartlar; üçüncü bölümünde, stratejik bakış açısıyla sağlık bilişim politikaları; dördüncü bölümünde, ulusal sağlık bilgi sistemleri; beşinci bölümünde, hastane bilgi yönetim sistemleri; altıncı bölümünde, halk sağlığı bilgi yönetim sistemleri; yedinci bölümünde, dijital hastane; sekizinci bölümünde, hasta merkezli teknolojilerde bilgi güvenliği, gizliliği ve mahremiyeti; dokuzuncu bölümünde, sağlıkta kalite yönetimi ve bilgi sistemleri; onuncu bölümünde, sağlık sektörü teknoloji uygulamaları; on birinci bölümünde, sağlık bilgi sistemlerinde teletıp ve teletıp uygulamaları; on ikinci bölümünde, sağlık bilgi sistemlerinde uluslararası hastalık sınıflandırma sistemlerinin önemi; on üçüncü bölümünde, sağlık hizmetleri faturalandırma süreçlerinde sağlık bilgi sistemlerinin önemi; on dördüncü bölümünde, sağlık bilgi sistemlerinde e-keşif; on beşinci bölümünde, sağlık bilgi sistemlerinin hukuki yönü; on altıncı bölümünde, sağlık bilgi sistemlerinde insan kaynaklarının önemi; on yedinci bölümünde, sağlık bilgi sistemlerinde hasta güvenliği; on sekizinci bölümünde, sağlık bilgi sistemlerinde etik gibi çeşitli konular ele alınmaktadır.